پروفيل ساختمانی

پروفیل های ساختمانی

پروفيل چيست؟

پروفيل چيست در ساختمان سازي از مصالح بسياري استفاده ميشود که هر يک جايگاه مهمي در روند ساخت دارند. يکي از مهم ترين اين مصالح، پروفيل است. پروفيل ها مقاطع فولادي تو خالي هستند که در شکل هاي متنوع و گوناگون اعم از دايره ، مربع، مستطيل و جعبه اي توليد و استفاده مي شوند و در سطح کيفي ساختمان تاثير به سزايي دارند.

نگاهی به قیمت آهن آلات: لینک مشاهده

بازرگانی میران آهن یکی از بزرگترین بازرگانی های انواع آهن الات در ایران

جنس و ويژگي هاي اين مصالح با توجه به شرايط مورد نياز انتخاب و مورد استفاده قرار ميگيرند و ميتوانند نماي نهايي ساختمان را تحت تاثير خود قرار دهند. پروفيل ها به دو گروه پروفيل ساختماني و صنعتي تقسيم ميشوند که در اين مقاله به ويژگي هاي پروفيل ساختماني ميپردازيم.

پروفيل ساختماني

اين دسته از پروفيل ها در قسمت هاي مختلف ساختمان مورد استفاده قرار ميگيرند. اين نوع از پروفيل ها از ورق هايي با جنس هاي متفاوت اعم از آهن، آلومينيوم، گالوانيزه و استيل، بسته به نوع کاربرد آن ها، توليد ميشوند. نوعي از آن ها براي افزايش استحکام ساختمان و نوع ديگر براي توليد پنجره و درب مورد استفاده قرار ميگيرند. از نوعي ديگر آن ها براي کار هاي سبک نظير سقف کاذب نيز استفاده ميکنند. استفاده از اين پروفيل ها باعث افزايش دوام، ثبات، و زيبايي ساختار ساختمان ها شده و روند ساخت و ساز را ساده تر و باعث کاهش ضايعات ميشود.

ويژگي ها و کاربرد پروفيل ساختماني

يکي از مهم ترين ويژگي هاي پروفيل ساختماني، سازگاري، انعطاف و شکل پذيري آن ها است. اين ويژگي باعث سهولت استفاده در صنعت ساختمان سازي ميشود. از ديگر ويژگي مهم پروفيل ها، ميتوان به قابليت جوش پذيري بالا، مقاومت در برابر ضربه، خوردگي و فشار هاي احتمالي و خمودگي و ضخامت مناسب اشاره کرد. از کاربرد هاي اين نوع پروفيل ميتوان به موارد زير اشاره نمود:

  • استحکام بخشي ساختمان و سازه هاي فولادي
  • ساخت انواع چهارچوب براي درب و پنجره
  • پوشش دهي و مستحکم سازي سيستم هاي سقف
  • عايق کردن سيستم هاي روکش فلزي
  • ساخت نرده هاي فلزي محافظ براي پنجره ها و درب ها
  • ساخت نرده کنار پله ها و راه پله ها

روند توليد پروفيل

براي توليد پروفيل از کلاف استفاده ميشود. کلاف ها، ورق هاي فولادي با ترکيب هاي شيميايي خاص با ويژگي هاي مکانيکي مناسب هستند. اين کلاف ها داخل دستگاه برش قرار ميگيرند و با توجه به اندازه ي مورد نياز و سفارش شده، بريده ميشوند. سپس کلاف هاي بريده شده روي کلافگير قرار ميگيرند و با چرخش آن، به زير غلتک هاي صاف کننده هدايت ميشوند و ورق ها کاملا صاف و تخت ميشوند تا براي قسمت جوشکاري داراي مشکلي نباشند.

سپس غلتک هاي تغذيه ورق ها را به سمت دو شافت اصلی هدایت می‌کنند که روی آن تیغه ‌هایی از جنس فولاد قرار دارد. عملیات برش، هنگام عبور ورق از بین تیغه ‌ها اتفاق می‌ افتد و در نهایت، سر اولیه ‌ی نوارهای بريده شده، با گیره‌ی مخصوصی که داخل نوار جمع‌ کن قرار دارد، درگیر ميشود. در پایان، نوارها دسته‌ بندی شده و به قسمت‌ های مختلف خطوط تولید، منتقل می‌شوند.

مرحله جوشکاري داراي دو روش است: جوشکاري به روش زير پودري (SAW)  و جوشکاري به روش مقاومتي (ERW) . در روش زير پودري، به طور متداول قوسي بين الکترود در حال تغذيه و فلز پايه تشکيل ميشود و حرارت ناشي از آن باعث ذوب و اتصال فلز پايه ميشود. در روش مقاومتي با اعمال شديد جريان الکتريکي، لوله ها را با يکديگر فشرده کرده و شکل نهايي را توليد ميکند.

پروفیل ساختمانی
پروفیل

انواع پروفيل هاي ساختماني

اين نوع از پروفيل ها به دليل متناسب بودن با کاربرد هاي مختلف آن ها در ساختمان سازي، از نظر ظاهري به دو دسته باز و بسته تقسيم ميشوند:

  1. پروفيل هاي باز: همانطور که از نام آن مشخص است، اين پروفيل ها داراي شکلي باز هستند و در مقاطعي مانند U، HAT ، I و Z ساخته ميشوند. همچنين ابعاد و ضخامت هاي آنها نيز متفاوت است. از انواع پروفيل هاي باز ميتوان به موارد زير اشاره کرد:
  • پروفيل L: نام اين نوع از پروفيل به علت شباهت آن ها به حرف L است و به آنها l  نيز گفته ميشود. اين نوع به علت مقاومت بالا ميتواند در قسمت هاي مختلف ساختمان مورد استفاده قرار بگيرد. اين پروفيل ها 3 نوع کلي دارند:
  1. تيرآهن IPB : اين تير آهن داراي بال پهن تر نسبت به ديگر موارد است. بنابر اين، اين نوع براي استحکام بخشي ستون ها و سازه بسيار مناسب است.
  2. تير آهن INP : بال اين نوع تير آهن به صورت شيب دار طراحي شده و کاربري آن نسبت به ساير تير آهن ها متفاوت است. از اين نوع تير آهن بايد به صورت مرکب استفاده کرد و نميتوان تکي آن را در سازه به کار برد. اين تير آهن يکي از پرکاربرد ترين تير آهن هاي موجود است.
  3. تير آهن IPE : از اين تير آهن به دليل دارا بودن پهناي بال در اتصالات پيچي يا پرچي استفاده ميشود.

 

  • پروفيل آبرو: اين نوع مقطع آب را هدايت کرده و براي جلوگيري از نفوذ آب و رطوبت به داخل سازه مورد استفاده قرار ميگيرد. اين نوع پروفيل بيشتر در سازه هايي به کار ميرود که در معرض بارش برف و باران مداوم و رطوبت زياد قرار دارند، زيرا که پوسيدگي، زنگ زدگي و خوردگي در اين پروفيل ها به علت استفاده از ورق هاي گالوانيزه و يا ورق هاي رنگي به شدت کم است و داراي دوام و ماندگاري بالايي نسبت به ساير پروفيل ها هستند.
  • پروفيل Z : علت نام اين پروفيل شکل Z مانند آن ها است. اين پروفيل ها از ورق سياه به اندازه هاي تعيين شده ساخته ميشوند. عمدتا از اين مقطع براي ساخت سقف هاي شيرواني استفاده ميشود.
  • پروفيل نبشي: اين پروفيل به علت متغير بودن در ضخامت و اندازه بال ها جزو پروفيل هاي کاربردي به شمار ميرود و ميتوان بر اساس نوع استفاده در سازه، اندازه آن را سفارش داد.
  • پروفيل ناوداني: اين نوع پروفيل داراي دو نوع ساده و مشبک است و بر اساس کاربرد آن ميتوان از جنس آلومينيوم، استيل، فولاد و يا ورق هاي گالوانيزه استفاده کرد. مهم ترين کاربرد اين نوع پروفيل، استفاده در ساخت درب و پنجره است.

 

  1. پروفيل هاي بسته: اين نوع از پروفيل ها به دليل ظاهر توخالي خود به پروفيل هاي بسته معروف هستند و در مقاطع HAT بسته، HSS و … توليد ميشوند. اين نوع به دو روش نورد گرم و نورد سرد ساخته ميشود. انواع اين پروفيل ها به صورت زير هستند:
  • پروفيل قوطي: به پروفيل هايي که به شکل مربع يا مستطيل توليد ميشوند گفته ميشود. از انواع آن ميتوان به قوطي گالوانيزه، ستوني و مبلي اشاره کرد. از کاربرد هاي مهم آن، مستحکم سازي ستون سازه ها است.
  • پروفيل HSS: اين نوع از پروفيل ها به شکل دايره، مربع و مستطيل هستند. به علت مقاومت بالاي آن ها در برابر فشار در ساخت استاديوم، مراکز تجاري و مسکوني مورد استفاده قرار ميگيرند.
  • پروفيل کلافي: از اين نوع پروفيل براي ساخت درب و پنجره استفاده ميشود.

 

کلام آخر

در ساخت و ساز ها، مصالح مختلفي مورد استفاده قرار ميگيرد که يکي از اين موارد، پروفيل هاي ساختماني هستند. امروزه با توجه به نياز و کاربرد اين مقاطع در انواع مختلفي طراحي و توليد ميشود که هر يک از آن ها با توجه به ويژگي و جنس خود، حائز اهميت هستند.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *