معرفی فولاد دمشقی و مشخصات آن
فولاد دمشقی یکی از قدیمی ترین انواع فولا های ساخته دست بشر است. این سازه منحصر به فرد از دوران پیش از صنعتی شدن بشر عرضه شده است. اصلی ترین کاربری این نوع از فولاد های منحصر به فرد، ساخت سلاح های جنگی می باشد.
بررسی لیست قیمت میلگرد
این سازه ها از آلیاژ آهن و مقدار کمی کربن ساخته می شوند. این نوع فولاد ها دارای سختی بسیار بالایی هستند و عدم شکنندگی آن ها موجب افزایش تقاضای آن برای ساخت سلاح ها و سایر تجهیزات جنگی بوده است. در ادامه مطالب به ارائه مطالب بیشتری درباره این نوع فولاد های مستحکم خواهیم پرداخت.
درباره فولاد دمشقی و ساختار آن
همانطور که اشاره شد، برای ساخت فولاد مذکور از مقدار کمی کربن استفاده می شود. کربن به کار برده شده برای ساخت این نوع فولاد ها به مقدار (8/1) می باشد.
این فولاد ها وابسته به کاربری و ساختار که دارند، دارای سختی بسیار بالا، مقاومت زیاد و ظاهری رگه دار می باشند. ین نوع فولاد تا قرن 19 به عنوان مستحکم ترین نوع سازه ها شناخته شد، اما پس از آن با پیروی از تکنیک بسمر فولاد های پر کربن و بسیار مستحکم تر ساخته شدند.
علت انتساب دمشی به فولاد مذکور
برخی از صاحب نظران و متخصص های فعال در حوضه تولید فولاد، اولین تولید این نوع از سازه های کم کربن را منتسب به کشور دمشق می دانند. دمشق در گذشته یکی از بهترین و پیشرفته ترین کشور های شناخته شده در حوزه های متفاوت صنعتی بود.
در مقابل هستند کسانی که معتقدند این نوع فولاد ها وابسته به شباهتی که به ظاهر پارچه های دمشقی دارند، به این نام خواهنده می شوند. در ادامه مطالب به برخی از نکات مرتبط اشاره خواهیم کرد.
- این فولاد ها ساخته شده در دمشق هستند.
- فولاد های مذکور مشابه با پارچه های دمشقی می باشند.
- خرید و فروش و تجارت این نوع فولاد در دمشق انجام می شد.
- زرا شهر دمشق محل فروش تجهیزات ساخته شده با این نوع فولاد بود.
نحوه تولید این نوع فولاد های مستحکم
این قطعات فولادی با پیروی از تکنیکی خاص و منحصر به فرد تهیه می شوند. جهت ساخت این نوع فولاد ها از ماده ای به نام ووتز استفاده می کنند.
جهت تکمیل اطلاعات فوق، می بایست ذکر کرد که ووتز فولادی با قدمت 2000 ساله است که خاستگاه آن کشور هند بوده است. جهت تولید فولاد ووتر، در اولین گام فولاد را متخلخل می کنند.
متخلل کردن آهن را تا به هنگام گداختن آن ادامه می دهند و همزنان به چکش کاری آن اقدام خواهند کرد. در نتیجه این چکش کاری ها تا به هنگام آزاد شدن سر باره ادامه پیدا می کند.
سپس تمامی سازه، شکسته و داخل کوره های سفالی دارای ذغال چوب ها حرارت می دهند. این فرآیند برای انتقال کربن های موجود در چوب ها برای آهن ها انجام می شود. در نتیجه این فرآیند سازه تولید شده حاوی 1 تا 6/1 درصد کربن خواهد شد. در مرحله آخر فولاد را به صورت میله ای شکل تغییر حالت می دهند.
ویژگی های فولاد های معرفی شده
این نوع از فولاد های قدیمی به دارا بودن ویژگی های متنوع و کاربردی شناخته می شوند. همانطور که اشاره شد، این نوع سازه ها از استحکام بسیار بالا و استقامت فوق العاده ای برخوردار هستند. البته می بایست در نظر داشت که ویژگی های منحصر به فرد این نوع فولاد ها محدود به یک مورد مذکور نمی باشد. در ادامه به برخی از سایر ویژگی های این فولاد اشاره شده است.
- زیبایی بسیار چشمگیر
- ظاهری براق و رگه دار
- انعطاف پذیری بسیار عالی
- بسیار با کیفیت و با دوام
تنوع موجود در فولاد های دمشقی
این نوع فولاد ها وابسته یه تقاضا و کاربرد بسیار زیادی که دارند، در انواع متمایزی تهیه و تولید می شوند. به صورت کلی می توان گفت: این سازه ها در دو نوع متداول زیر تهیه و تولید خواهند شد.
- فولاد های ریخته گری دمشقی (cast Damascus steel)
- فولاد های با الگو جوش داده شده (pattern-welded Damascus steel)
معرفی فولاد های ریخته گری دمشقی
این نوع از فولاد های کاربردی، با پیروی از تکنیک و روشی ناشناخته تهیه و تولید می شوند. البته می بایست در نظر داشت که این نوع فولاد ها برای ساخت فولادی مشابه با فولاد های مستحکم دمشقی طراحی و تولید خواهند شد. این نوع فولاد ها دارای تمایزاتی در انتخاب ماده خام اولیه دارند؛ البته می بایست ذکر کرد که تکنیک انتخاب شده برای ساخت این سازه ها ارائه دهنده نتیجه مطلوبی نبوده است.
معرفی فولاد های الگوی جوش
امروزه فولاد های مذکور، جهت ساخت تیغه چاقو ها و تجهیزات مشابه به کار برده می شوند. این نوع فولاد ها با پیروی از الگو های جوش تهیه و تولید شده اند. در این روش آهن ها و فولاد را در کنار یکدیگر قرار می دهند. پس از آن با استفاده از یک چکش، در حرارت بسیار بالا این دو ماده را فورج می کنند.
در واقع با پیروی از این تکنیک، محل اتصال را با یک فلاکس آب بندی خواهند کرد. آخرین مرحله جهت عدم نفوذ پذیری فولاد در برابر اکسیژن اجرا می شود.
افول تولید فولاد های مذکور
قابل ذکر است که تولید این نوع از فولاد های مستحکمريال در طی زمان با رکود مواجه شد. در سال 1750 به علت بروز مشکلات تجاری بسیار زیاد و عدم توانایی در تامین فلز، ناخالصی ها و سایر مواد اولیه تولید این قطعات بسیار کاهش یافت. همچنین می بایست اشاره کرد که احتمال نابودی دانش ساخت این فولاد، منع تجارت روابط تجاری هندوستان توسط دولت انگلستان نیز تاثیر بسیاری در این رکود داشت.
خلاصه مطالب
فولاد دمشقی به عنوان قدیمی ترین و مستحکم ترین نوع فولاد ها از گذشته تا به امروز شناخته شده است. این نوع فولاد ها دارای ظاهری بسیار جذاب و مقاومت بسیار بالایی هستند. به همین علت در طول دوران تولید آن ها به علت تقاضای بالا بسیار زیاد بوده است. این سازه ها با استفاده از نوع خاصی از مواد اولیه هندی تهیه و تولید می شوند.