معرفی چهار پهلو فولادی
چهار پهلو فولادی از کاربردی ترین ابزار های کاربردی برای ساخت سازه های بتنی می باشد. این سازه فولادی به عنوان قوطی های توپر و مقاوم شناخته می شوند.
از اصلی ترین ویژگی های این سازه فولادی، می توان به فرم پذیری بسیار بالا آن اشاره کرد. انعطاف پذیری فوق العاده این سازه زمینه ساز تسهیل در جوشکاری و تراشکاری آن می باشد. در ادامه مطالب به بررسی بیشتر این سازه منحصر به فرد فولادی خواهیم پرداخت.
درباره چهار پهلو فولادی و مشخصات آن
همانطور که اشاره شد، این سازه به عنوان محصولی فولادی و تو پر شناخته می شود. تقاضا بسیار زیاد برای تهیه و تولید این قطعات منحصر به فرد موجب بروز تنوع بسیار بالایی در آن ها شده است.
این سازه با قطعی مربعی شکل تهیه می شود و در صنایع گوناگون دارای کاربرد می باشد. همچنین قابل ذکر است که دارا بودن قابلیت های متعدد می تواند موجب افزایش زیاد این سازه های فولادی خواهد شد.
نگاهی به قیمت میلگرد
انواع محصولات فولادی مذکور
این قطعات فولادی با دارا بودن کاربری های متفاوت در انواع سایز، جنس، متریال متمایز ساخته می شوند. در ادامه مطالب به انواع مقطع های فولادی اشاره خواهیم کرد.
- چهارپهلو( ST37)
- مقطع فولادی ST44 ) )
- سازه فولادی ST52))
- چهار پهلو MO40))
- سازه فولادی CK45))
معرفی چهارپهلو مدل (ST37)
این نوع چهارپهلو در صنعت های خودرو سازی، نساجی، دفاهی، سیمان و کشتی سازی کاربرد بسیاری دارد. این سازه با استفاده از ترکیب مستحکم آهن و کروم تهیه می شود. عنصر کروم اصلی ترین دلیل مقاومت این قطعات شناخته می شود.
کروم موجب افزایش مقاومت سازه در برابر خوردگی و اکسیداسیون می باشد. به همین علت این نوع از مقاطع فولادی دارای طول عمر مفید بسیار زیاد، سهولت در نصب یا ساخت، مقاوم بالا در برابر سایش و ضربه است.
درباره چهارپهلو (ST44)
جهت تکمیل ساخت و پروژه های پرچ کاری و جوشکاری لازم است از سازه های فولادی ضعیف تری استفاده شود. این سازه های فولادی به عمده از ترکیب کربن و آهن ساخته می شوند.
استفاده از عنصر کربن موجب کاهش مقاومت سازه در برابر اکسیداسیون و ضربه می باشد. البته قابل ذکر است که این گونه از سازه های فولادی از استحکام بسیار بالا تری به نسبت سایر سازه های مشابه برخوردار هستند.
معرفی مشخصات چهارپهلو (ST52)
این چهارپهلو بسیار کاربردی متناسب برای اجرا خمش، پیچش و وزن های سنگین و بالا می باشد. این سازه ها با استفاده از ترکیب ایده آل سیلیسیم، منگنز و آهن ساخته می شود. شباهت این سازه با سازه مشابه آن، چهارپهلو (ST37) بسیار زیاد می باشد.
البته قابل ذکر است که انعطاف پذیری، جوشکاری و استحکام این قطعات بسیار بیشتر از سازه مشابه آن می باشد. وجود چنین قابلیت هایی موجب شده است که در بین این مقاطع فولادی چهارپهلوی (ST52) از کاربرد و تقاضا بسیار بیشتری برخوردار باشند.
بررسی مشخصات و معرفی چهارپهلو (mo40)
مقاوم ترین و مستحکم ترین نوع مقاطع فولادی معرفی شده، نوع (mo40) آن ها می باشد. این سازه ها با استفاده از ترکیب منحصر به فرد کروم و مولیبدن ساخته می شود.
پیروی از این ترکیب فوق العاده موجب شده است که مقاطع مذکور ارائه دهنده ویژگی ها و قابلیت های زیر باشد.
- طول عمر بسیار بالا و مفید
- خاصیت شکل پذیری فوق العاده
- هدایت گرمایی و رسانایی حرارتی بالا
- استحکام بالا
- مقاومت کششی فوق العاده
معرفی مشخصات چهارپهلو (CK45)
با توجه به کاربرد متعدد این سازه منحصر به فرد در صنعت ساخت و ساز، بسیار اهمیت دارد که از خاصیت مقاومت کششی فوق العاده ای برخوردار باشند. جهت ایجاد خاصیت مقاومت کششی مناسب می بایست از کمترین مقدار کربن برای تهیه این فولاد های کاربردی استفاده کرد. البته لازم ذکر است که در این مقاطع برای ایجاد سایر مشخصات منحصر به فرد از عناصر سیلسیم و منگنز نیز استفاده می شود.
با توجه به ویژگی های منحصر به فرد ذکر شده، دور از انتظار نیست که هزینه تهیه این نوع قطعات از مقاطع فولادی مشابه کمی گران تر باشد. این سازه های مربع شکل فولادی برای ساخت قطعات ساختمانی زیر مورد استفاده قرار می گیرد.
- شافت
- محور
- پایه
- اسکلت اصلی
بررسی انواع روش های تولید این سازه کاربردی
روش های تولید این دسته از مقاطع فولادی پر کاربرد، همچون سایر سازه های فولادی موجود با استفاده از روش های تولیدی نورد گرم و سرد انجام می شود.
هر دو نوع این عملیات وابسته به هدف کاربری، متریال سازه و نوع آن اعمال خواهد شد. البته جهت تکمیل اطلاعات فوق، به بررسی روش تولید ترانسی نیز اقدام خواهیم کرد.
در ادامه مطالب به بررسی هر دو روش تولید این سازه های منحصر به فرد خواهیم پرداخت.
همه چیز درباره روش تولید نورد گرم
اولین مرحله یا اقدام برای تولید سازه های فولادی با استفاده از نورد گرم، ذوب کردن شمش های خام درون کوره های حرارتی می باشد. پس از خمیری شدن حالت این شمش ها، می بایست آن ها را از غلتک های نورد رد کرد.
این غلتک ها برای مسطح کردن فولاد، افزایش طول و کاهش مقطع آن بسیار ضرورت دارد. همچنین قابل ذکر است که حرارت بسیار بالای کوره ها موجب افزایش تیرگی چهارپهلو های تولید می شود. با پیروی از این عملیات تولیدی، استحکام و مقاومت سازه ها افزایش خواهد یافت.
عملیات نورد سرد و تشریح این روش
بر خلاف روش تولید نورد گرم، برای اجرا این روش از هیچ نوع کوره ای استفاده نخواهد شد. در این روش منحصر به فرد شمش های فولادی را مستقیم وارد غلتک های معرفی شده خواهند کرد.
محصولاتی که با استفاده از روش تولید نورد سرد تهیه می شوند دارای مقاومت و استحکام بسیار بالا تری می باشند؛ چرا که عدم افزایش و سپس کاهش دما فولاد، موجب ازدیاد مقدار مقاومت و سختی سازه های مذکور خواهد شد.
همچنین از دیگر تاثیرات این روش عملیاتی می توان به بافت ریز تر و ظرافت بیشتر این قطعات اشاره کرد.
روش تولید مقطع چهارپهلو ترانس
پروفیل های چهارگوش معرفی شده در برخی از مواقع با استفاده از روش تولد ترانسی تهیه می شوند. این روش با افزایش دقت، کیفیت بالا تر، صافی بیشتر سطح اجرا خواهد شد. در این روش برای اولین اقدام تمامی شمش های مورد نظر را داخل کوره های ریخته گری قرار می دهند.
پس از ذوب شدن فولاد ها، شمش های فولادی به مقدار مشخصی برش داده می شوند. پس از اعمال برشکاری ها، اقدام به افزایش حرارت مجدد سازه اعمال خواهد شد. پس از انجام مراحل فوق، مجدد سازه فولادی مذکور را نورد می کنند.
نکاتی درباره روش تولید ترانس
پس از انجام تمامی مراحل این فرآیند، به شکل دادن سازه و زاویه دار کردن آن اقدام می کنند. قابل ذکر است که سطح فولاد های ساخته شده به این روش نیز بسیار تیره می باشد.
همچنین برای اجرا صحیح آن، ضرورت دارد که پرداخت های سطحی متعددی بر روی سازه فولادی اجرا شود. انجام عملیات سنگ زنی و پولیش کاری بر روی سطح میزان شفافیت و براق بودن این سازه ها را به دت افزایش خواهند داد.
روش تولیدی فابریک
در تمامی روش های معرفی شده برای اجرا تمامی تکنیک ها از شمش های فولادی دارای ناخالصی استفاده می کردند.
در صورتی که برای تولید این قطعات از شمش های خالص و پاکسازی شده استفاده شود، قابلیت ها و مزیت های سازه افزایش می یابد. یکی از اصلی ترین مزیت های استفاده از شمش های پاکسازی شده فولادی، یکنواختی بیشتر قطعه و افزایش کیفیت آن می باشد.
زمینه کاربرد این قطعه فولادی
با توجه به مطالب فوق، می بایست در نظر داشت که این قطعات منحصر به فرد دارای کاربرد های متعددی می باشند.
این سازه وابسته به موقعیت کاربری که دارد در انواع متعدد برای مصارف منحصر به فرد زیر طراحی و ساخته می شود. در ادامه مطالب به برخی از صنایع منتخب اشاره خواهیم کرد.
- تیغه های برش
- تولید جرثقیل
- ساخت فر فوژه های تزئینی برای منازل و سالن های جشن
- تولید وسایل تزئینی
- صنعت حمل و نقل
- تهیه قطعات سازه های بزرگ صنعتی
آلیاژ و ضخامت این قطعات فولادی
چهارگوش های تو پر فولادی وابسته به مقدار و زمینه های کاربری در انواع ضخامت های متفاوتی تهیه و تولید می شوند.
ضخامت متناسب این قطعات موجب افزایش کیفیت آن ها در کنار قیمت بالای آن می شود. در واقع می بایست در نظر داشت که ضخامت این سازه ها معمولا بین تا 200 میلی متر تعیین خواهد شد و در مقابل طول این قطعات به 4 تا 5/6 متر تعیین می شود.
البته خوشبختانه مقدار ضخامت و طول قطعات فولادی وابسته به نیاز متقاضی و هدف کاربری آن قابل نوسان و تغییر می باشد.
نحوه تعیین قیمت سازه مذکور
همانطور که مشهود است عوامل بسیاری در نوسان قیمت و تعیین هزینه سازه های فولادی موثر می باشد. اصلی ترین این عوامل نرخ ارز فولاد در بازار جهانی خواهد بود.
همچنین می بایست در نظر داشت که نوع متریال کاربردی برای ساخت سازه، ضخامت، اندازه، کیفیت جنس مصالح دارای تاثیر مستقیمی بر روی قیمت فولاد می باشند.
البته قابل ذکر است که برند تولیدکننده کارخانه سازنده فولاد نیز می تواند از موثر ترین عوامل برای نوسان قیمت آن ها باشند.
خلاصه مطالب
چهار پهلو فولادی یکی از کاربردی ترین مقاطع ساخته شده با عناصر و آلیاژ های متفاوت می باشد. این قطعه وابسته به نیاز متقاضی در ابعاد و انواع متفاوتی تولید خواهد شد. البته می بایست اشاره کرد که مقدار تقاضا بسیار بالا برای ساخت این قطعات موجب افزایش تنوع آن ها شده است.